Den här hemsidan använder cookies för att garantera att du får den bästa tänkbara upplevelsen när du besöker webbplatsen. Se vår integritetspolicy för mer information om det här. För att godkänna användningen av icke-essentiella cookies, vänligen klicka "Jag håller med"
Arian – Grundare och BIM- och Datasamordningsexpert på Checkdat
Med över tio års erfarenhet inom BIM- och datasamordning är Arian en av de främsta i branschen och även en av grundarna till Checkdat. Hans resa inom yrket har gett honom en unik inblick i vad som krävs för att lyckas med BIM och datasamordning och hur man med rätt verktyg och inställning kan optimera arbetsflöden och förbättra kommunikationen i komplexa projekt. Här berättar Arian om sin bakgrund och delar med sig av värdefulla insikter och råd till de som är nyfikna på rollen.
Hur började din karriär inom BIM- och datasamordning, och vad inspirerade dig att välja just detta område?
Min karriär började som väg- och markprojektör. Vid den tiden var det vanligt att någon utpekad BIM- och datasamordnare saknades i projekten, och jag hjälpte ofta uppdragsledaren med IT-handledning och guider för att strukturera filerna och organisera leveranser. Detta ledde till att jag successivt fick en djupare förståelse för BIM- och datasamordning och började uppskatta ordningen och strukturen som krävdes för att hålla projekten på rätt spår.
Som person är jag väldigt strukturerad och rutinbaserad även utanför jobbet, och jag märkte att min personlighet passade perfekt för denna roll. Efter sju år som projektör och BIM- och datasamordnare kände jag dock att projekteringsarbetet blev för detaljorienterat och tidskrävande för min smak. Som perfektionist hade jag svårt att känna mig klar med arbetet och valde därför att fokusera helt på BIM- och datasamordning, en roll där mina styrkor verkligen kom till sin rätt och gav mig glädje och utmaning.
Vad tycker du är det viktigaste för att lyckas inom BIM- och datasamordning?
För att lyckas som BIM- och datasamordnare måste man ha ett genuint intresse för digital utveckling och struktur. En person som uppskattar ordning, rutiner och ett organiserat arbetssätt har stora möjligheter att trivas i rollen. Det som har gjort att jag sticker ut som datasamordnare är att jag nästan alltid är tillgänglig för att svara på frågor och hjälpa till där jag kan. Att vara hjälpsam och responsiv är avgörande i den här rollen.
Med min bakgrund som projektör har jag också fått en värdefull förståelse för hur projekteringsprocessen fungerar, vilket gör det lättare att hjälpa projektörer att leverera enligt projektets krav.
Vilka råd har du till någon som är intresserad av att arbeta inom BIM och datasamordning?
För dig som är intresserad av BIM och datasamordning är detta en idealisk roll om du uppskattar struktur och rutiner. Vissa kan tycka att arbetet är monotont med filhantering, metadata och andra återkommande uppgifter, men för rätt person är det väldigt tillfredsställande. Arbetet passar dig som har en naturlig känsla för ordning och som finner glädje i att ha kontroll på detaljerna.
Det är också en fördel att ha ett intresse för digital utveckling och teknisk innovation. Och även om arbetet kan verka tekniskt, är kommunikationsförmågan väldigt viktig – som BIM- och datasamordnare har du en central roll i projektet och behöver ofta kommunicera med andra teammedlemmar för att säkerställa att allt flyter på smidigt.
Med sin omfattande erfarenhet, sin passion för struktur och sin dedikation till utveckling är Arian en ovärderlig tillgång för Checkdat och en förebild för framtidens BIM- och datasamordnare.